Ridder feestje thuis

Ridder of jonkvrouwen feestje: het bijzondere van dit thema is dat het zowel jongens als meisjes enorm aanspreekt. Met een stoere helm op en een zwaard in hun hand zien jongens niet eens dat de andere helft van de gasten rondzwiert in roze prinsessenjurken.

Uitnodiging
Print de uitnodiging van het ridderfeestje uit en bewerk het papier eventueel met een nat theezakje om het ouder te laten lijken. Brand de hoekjes eraf en rol de uitnodiging op. Ook kan je de uitnodiging van deze pagina gebruiken.

Taart
Bak of koop 2 cakes. Maak de botercrème glazuur, 100gr boter zacht maken in de magnetron (1,5 min), doe er 225 gr poedersuiker bij en 1 eetlepel melk. Roer het goed door elkaar. Meng heel voorzichtig de kleurstof door het glazuur. Dit kleurt erg sterk en gaat niet uit je kleren of van je handen onverdund! Als het eenmaal verwerkt is geeft het geen problemen meer. Gebruik een slagroomspuit met een klein tuitje om makkelijk met het glazuur te kunnen plakken. Mocht het glazuur te hard zijn geworden zet het dan nog een paar seconden in de magnetron. Als het te dun is leg het dan even in de koelkast. Snij 1 cake in 3 gelijke stukken, de 2 buitenste stukken zet je rechtop de hoeken van liggende cake 2. (Kijk naar de foto). Gebruik het glazuur als lijm om de lange vingers aan elkaar te plakken. Maak de ophaalbrug, leg de lange vingers over een dropveter heen. Plak de dropveter met glazuur vast. Breek lange vingers in korte en iets langere stukjes en plak ze om en om op de randen van de cake, als kantelen. Maak van het satéstokje en het papier een vlaggetje, zet dit erop. Eventueel kaarsjes erop, en smullen maar!

Op deze site zijn overheerlijke kant en klare taarten te bestellen.

Aankleding
Hang vlaggen en banieren op en maak van een stoel een echte troon. Verder zijn er op deze pagina ook diverse ridderartikelen te verkrijgen om van uw feestruimte in een wip een koninklijk paleis te maken.

Knutselactiviteiten

Eigen zwaard maken
Een ridder heeft natuurlijk een zwaard die kunnen we maken van latten. Neem twee latten, een van 50 cm lengte en een van 20 cm. De breedte van de latten is niet zo belangrijk, maar laat ze niet breder zijn dan 4 cm. Leg de korte lat dwars op de lange lat, 10 cm vanaf de bovenkant. Zorg dat beide kanten van de korte lat evenveel uitsteken. Spijker dan de twee latten op elkaar. Je kunt de punt van je zwaard bijschaven en schuren om hem puntig te krijgen. Tijdens het feest krijgen alle kinderen een zwaard uitgereikt om deze te versieren met verf en stickers. Na afloop krijgt iedereen zijn zwaard mee.

Kruisboog
Nodig:
3 wasknijpers
1 elastiek
Lucifers
In de middeleeuwen schoot men met kruisbogen. Klem een halve wasknijper overdwars tussen een hele wasknijper. Klem de derde wasknijper aan het einde van de tweede. Span het elastiekje en leg een lucifer op de bovenste hele wasknijper. Knijp in de onderste en de wasknijper vliegt weg.

Ridderschild
Ridderschild met familiewapen. Maak van stukken karton een mooie schildvorm en zoek wat voorbeelden van afbeeldingen van familiewapens om de kinderen hun eigen familiewapen te laten tekenen op het schild. Let daarbij ook op achternamen het is leuk als een kind Van den Berg heet dan een berg in het wapen te verwerken. Als het klaar is kun je er een stuk breed elastiek achter nieten zodat je hem goed kunt vasthouden. Het beste werkt het als je 2 stukken van 10cm lang in de lengte aan de zijkanten van het schild niet. Dan kan namelijk de arm erdoor terwijl je hand vrijblijft.

Spelactiviteiten
Ridder speurtocht
Stippel de tocht vooraf uit, zodat je weet hoe lang het duurt. Loop de route ook nog een keer op de dag van het ridderfeestje, dan weet je zeker dat de bewegwijzering nog compleet is!

Bewegwijzering
Er zijn verschillende mogelijkheden om de speurtocht voor het ridderfeestje uit te zetten. Bijvoorbeeld met krijtpijlen op de stoep of met lintjes aan de bomen. Je kunt het ook wat moeilijker maken door met een geheimschrift de richting aan te geven of bijvoorbeeld met gezichtjes die links, rechts, recht of scheel (= opdracht uitvoeren) kijken. In een drukkere woonomgeving kun je aanwijzingen geven bij etalages, bij borden, bij stoplichten, lantaarnpalen, etc.
Opdrachten
Alle opdrachten staan natuurlijk in het teken van ridders. Enkele voorbeelden kunnen zijn:

  • Paardengevechten: Verdeel de kinderen in tweetallen, waarvan de ene de vechter en de andere het paard is. Twee ridders klimmen met hun schild in de hand op hun paard en proberen de andere ridder van het paard te trekken. Noteer de tijd en degene die het langst op zijn paard blijft zitten heeft gewonnen. Uiteraard moeten de ridders na afloop paard worden en andersom.
  • Ringsteken: Hang in deuropening drie ringen aan touwtjes. Om de beurt krijgen de ridders of jonkvrouwen het zwaard. Daarmee gewapend rennen ze naar de deuropening en proberen zonder tot stilstand te komen een ring te steken.
  • Leg een dik touw op de grond. Alle ridders en jonkvrouwen moeten hun schoen uittrekken en één voor één over het touw lopen.
  • Kruisboogschieten: Gebruik de kruisbogen die bij de knutselactiviteiten staan voor dit spel. Span het elastiekje en leg een lucifer op de bovenste hele wasknijper. Knijp in de onderste en de lucifer springt weg. Wie het verst schiet heeft gewonnen.

Tot ridder slaan
Aan het einde van de speurtocht worden alle ridders op het ridderfeestje officieel tot ridder geslagen. Ze krijgen een mooie medaille opgespeld die je eenvoudig zelf kunt maken met een veiligheidsspeld en wat karton. Of je bestelt bij een sportprijzenwinkel echte medailles!

Share

Laat een Reactie achter

  1. quinn

    het is de lucifer die weg vliegt en niet de wasknijper